Η Μεγαλόπολη

Η Μεγαλόπολη ονομαζόταν Μεγάλη Πόλις ή Μεγάλα Πόλις στη δωρική διάλεκτο. Μεταγενέστερη υπήρξε η ονομασία Μεγαλόπολις.

Είναι χτισμένη στο ομώνυμο οροπέδιο σε υψόμετρο 430μέτρων, κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης.

Η Μεγαλόπολη χτίστηκε με προτροπή του Επαμεινώνδα το 370 π.Χ., με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο πόλο δύναμης στη γειτονική της Σπάρτη. Για να κατοικηθεί η πόλη μετακινήθηκαν κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά και αρκετοί είλωτες που είχαν δραπετεύσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ αυτή η πόλη δε θα φερόταν φιλικά στη Σπάρτη. Μετά το 337 π.Χ. η πόλη συντάχθηκε με τους Μακεδόνες. Το 331 π.Χ. πολιορκήθηκε χωρίς επιτυχία από τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Το 223 π.Χ. ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεομένης Γ΄ την κατέλαβε και την έκαψε, αλλά οι κάτοικοί της σώθηκαν ακολουθώντας τον Φιλοποίμενα στην Μεσσηνία. Το 208 π.Χ., ο Φιλοποίμην ως στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας την ανοικοδόμησε. Αργότερα, η πόλη καταστράφηκε οριστικά.

Στην τουρκοκρατία κατοικείτο από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνου, το οποίο ήταν και το Βυζαντινό της όνομα. Το σημερινό της όνομα δόθηκε μετά τον σχηματισμό του Ελληνικού κράτους, με βασιλικό διάταγμα του 1836. Από το 1834 υπήρξε έδρα του δήμου και της επαρχίας Μεγαλόπολης.

Τη δεκαετία του 1960 η ΔΕΗ ξεκίνησε την εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή και κατασκευάστηκαν τα μεγάλα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούς έως σήμερα.

Η σημερινή Μεγαλόπολη ανήκει αυτοδιοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και είναι ένας από τους πέντε συνολικά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και είναι πλέον μία σύγχρονη πόλη με 11.030 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Δημοτική Κοινότητα Μεγαλόπολης

- Οικισμός Ορεστίου

Μέλη Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας

Μπιλίσης Γεώργιος – Πρόεδρος Τηλ. Επικοινωνίας: 6942442462

Λιανέρης Ηλίας

Χριστοφιλοπολούλου Παναγιώτα

Κουρέτας Αδαμάντιος

Ζέρβας Ιωάννης

Συντέτος Ιωάννης

Αναστασόπουλος Κυριάκος

Γραμματειακή Υποστήριξη: Λέφα Δήμητρα, τηλ: 2791360231

Address: Κεφαλά 7,Μεγαλόπολη,222 00,Ελλάδα
DirectionsAddress
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τ.Κ. Ανθοχωρίου »